Blat marmurowy w kuchni. Czy to dobry pomysł?
Marmur to jeden z chętniej wybieranych kamieni naturalnych do wykańczania wnętrz mieszkalnych. Głównym powodem tej popularności są rzecz jasna niewątpliwe walory wizualne tego materiału, chociaż nie mniejsze znaczenie mają też jego właściwości.
Blat z marmuru w kuchni - o czym warto pamiętać?
Marmur to kamień naturalny, który od tysiącleci wykorzystywany był w budownictwie, wykańczaniu i aranżowaniu wnętrz. Uważany jest za bardzo szlachetny i prestiżowy materiał. Zachwyca przede wszystkim swoim niewątpliwym, ponadczasowym pięknem. Nie jest jednak pierwszym wyborem, jeśli chodzi o blaty kuchenne. Zwykle przy wykańczaniu tych elementów wybieramy granity, które uważamy za zdecydowanie trwalsze i wytrzymałe. Tymczasem marmur również może być zastosowany do wykonania eleganckiego blatu kuchennego, czy też płytek ściennych lub łazienkowych. Musi być jednak odpowiednio zabezpieczony. Konieczna jest również regularna konserwacja. Jest to niezbędne, gdyż naturalny marmur może wchłaniać wodę, tłuszcze oraz różnorodne substancje barwiące. Z tego też powodu kuchenne blaty marmurowe wymagają stosownej impregnacji.
Trzeba również pamiętać, że blaty marmurowe są nieco bardziej podatne na zadrapania czy uszkodzenia mechaniczne, niż np. granity. Dlatego też wielu czynności związanych z przygotowywaniem posiłków nie należy wykonywać bezpośrednio na blacie. Dotyczy to przede wszystkim krojenia. Decydując się na marmurowy blat, trzeba również wyposażyć się w specjalne deski do krojenia.
Do regularnej pielęgnacji trzeba wybierać stosowne środki czyszczące oraz pielęgnacyjne przeznaczone do marmuru. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nie zniszczymy cennego blatu podczas usuwania z niego zabrudzeń.
Decydując się na marmurowy blat do swojej kuchni, kierujmy się względami praktycznymi. Pamiętajmy, że marmur posiada przede wszystkim walory estetyczne. Jako powierzchnia użytkowa w kuchni, będzie wymagał z naszej strony wyjątkowej ostrożności, ponieważ ryzyko uszkodzenia jest duże.
