Porównanie kamienia naturalnego ze spiekami kwarcowymi
Jeśli jesteś w trakcie remontu lub wykończenia swojego wnętrza, z pewnością zastanawiasz się, jak urządzić kuchnię. W takim przypadku musisz zdecydować, w jaki sposób pomalować ściany, czym wyłożyć podłogi, które szafki wybrać i z czego zrobić blaty kuchenne. W ostatnim celu możesz wykorzystać kamień naturalny lub spiek kwarcowy. Który wybrać? Jakie właściwości mają te surowce? Dowiesz się w poniższym artykule!
Spiek kwarcowy to mieszanka powstała z połączenia piasku kwarcowego, iłów łupkowych, skał granitowych i różnych barwników. Wymienione minerały są dokładnie miksowane, a następnie prasowane, aż nie stworzą twardej, zwartej bryły. Jest to możliwe dzięki utwardzaniu i wypalaniu ich w piecach hybrydowych w temperaturze większej niż 1200 stopni.
Spieki mają piękny, naturalny odcień bieli, szarości oraz beżu, co sprawia, że są bardzo uniwersalne. Jednocześnie charakteryzują się dużą twardością - 6,7 w skali Mohsa – co dodaje im odporności na uszkodzenia mechaniczne.
Jakie są ich właściwości?
Spiek kwarcowy najczęściej ma formę płyty o grubości 4 –7 mm, a to sprawia, że jest bardzo lekki i łatwy w montażu. Ze względu na swoją budowę odznacza się też dużą odpornością na przebarwienia, które mogą wystąpić podczas gotowania. Warto zaznaczyć, że ma wszechstronne zastosowanie. Przyda się nie tylko do blatów kuchennych, ale też:
- posadzek,
- elewacji budynków,
- zabudowy kominka,
- wyłożenia ścian.
To doskonałe rozwiązanie do ogródka lub na zewnątrz budynku, ponieważ spiek kwarcowy jest bardzo odporny na mrozy i nie popęka, gdy te pojawią się wraz z nadejściem zimy.
Co lepsze — kamień czy kwarc?
Kamień naturalny również jest wyjątkowo wytrzymały. W Fainner wykonujemy elementy wyposażenia z granitu, marmuru, kwarcogranitu, trawertynu czy kwarcytu brazylijskiego. Jeśli chcesz mieć w kuchni naturalny blat, polecamy wykorzystać grafit. Występuje w grubszych bryłach niż spiek kwarcowy i jest też bardziej odporny na uszkodzenia mechaniczne niż on.
Jeśli zdecydujesz się na blat kamienny, uchronisz się przed pęknięciami i zarysowaniami. Kamień naturalny jest na nie dużo mniej podatny niż spiek kwarcowy. Dzięki temu możesz bez obaw kroić, siekać, kłaść ciężkie naczynia i wylewać sok z buraków bądź innych barwiących substancji. Zyskasz pewność, że Twój blat nie popęka lub zaplami się w nieestetyczny sposób. Do tego kamień nie jest nasiąkliwy. To sprawia, że nie napęcznieje i odkształci się, kiedy wylejesz na niego dużo wody...a może się tak zdarzyć, gdy gotujesz zupę bądź zmywasz naczynia!
Co więcej, naturalny grafit jest nieścieralny oraz wyjątkowo odporny na działanie kwasów. Z tego powodu nie ulegnie uszkodzeniom nawet wtedy, gdy przesuniesz po nim ciężkie naczynie lub wylejesz na niego ocet, sok z cytryny czy kwasek cytrynowy. Decydując się na blat z kamienia, będziesz mógł eksperymentować w kuchni bez obaw, że z biegiem czasu się uszkodzi!
To co w końcu wybrać?
Naszym zdaniem lepiej sięgnąć po kamień naturalny niż spiek kwarcowy. To surowiec charakteryzujący się większą odpornością na zarysowania, pęknięcia czy ścieranie. Przez to będzie się nienagannie prezentował po wielu latach nawet wtedy, gdy każdego dnia gotujesz coś dla siebie lub rodziny.
Kamień jest również wytrzymały w obliczu wysokich temperatur – nie popęka i nie odkształci się nawet w kontakcie z wrzątkiem. Co więcej, możesz go łatwo wyczyścić zwykłą szmatką nasączoną detergentem. Ze względu na gładką, nieporowatą strukturę nie ma tendencji do nasiąkania, a do tego jest idealnie czysty. Nie musisz się obawiać, że zostaną na nim mikroorganizmy, które mogą przedostać się do jedzenia.
Możesz liczyć na naszą pomoc
W Fainner wykonujemy wysokojakościowe blaty kuchenne z kamienia naturalnego na specjalne zamówienie dla naszych klientów, a do tego montujemy je w Twoim wnętrzu. Przez to zyskasz pewność, że nowy element wyposażenia będzie solidnie trzymał się na swoim miejscu. Nie trzeba dodawać, że wszystkie prace montażowe wykonujemy bardzo sprawnie...już dziś przekonaj się sam i rozpocznij z nami współpracę!