Spieki kwarcowe na blat kuchenny
Spieki kwarcowe to nic innego jak wysokiej jakości materiał wykończeniowy, odporny na zarysowania oraz działanie różnych substancji chemicznych a przy tym … w 100 proc. naturalny. Czy więc spieki kwarcowe są dobrym materiałem na blat kuchenny? Jakie zalety mają spieki kwarcowe i czy są lepsze od granitu?
Czym są spieki kwarcowe?
Spieki kwarcowe to aktualnie jeden z najnowocześniejszych i najbardziej zaawansowanych kompozytów kamiennych. Są mieszaniną iłów łupkowych, skał granitowych oraz pigmentów ceramicznych. Granulat taki poddawany jest prasowaniu i spiekaniu w temperaturze ok. 1220 oC. W trakcie prasowania nacisk wynosi aż 8000 ton/m2. To wszystko sprawia, że spieki kwarcowe są wyjątkowo trwałe i mają wiele zalet.
Zalety spieków kwarcowych
· możliwość wytwarzania dużych formatów płyt,
· mała grubość materiału
· lekkość spieków kwarcowych
· znikoma nasiąkliwość
· wysoka odporność na zarysowania
· 100 proc. naturalność materiału, bez dodatku żywic
Zastosowanie spieków kwarcowych
Spieki kwarcowe cechuje wysoka odporność na zarysowania oraz działania różnych substancji chemicznych i wody, nic więc dziwnego, że są idealnym materiałem na blat kuchenny, ale i nie tylko … Jest to produkt uniwersalny, który można wykorzystywać również w produkcji posadzek, okładzin ściennych a nawet elewacji. Wystarczy zastosować różną ich grubość. Lista zastosowania spieków kwarcowych jest imponująca a efekt końcowego produktu zachwyca swym pięknem, jakością oraz łatwością w utrzymaniu czystości. Jeżeli więc zastanawiamy się, jaki kamień na blat kuchenny wybrać? Pomyślmy o spiekach kwarcowych.